Belépés
Regisztrálás


FIGYELEM!

A „2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól” 2022. január 1-i hatállyal úgy rendelkezik, hogy gyógyszertárak webshopjában megrendelt gyógyszerek csomagküldés útján történő kiszolgálása tilos.
A vény nélkül megvásárolható gyógyszereket - az ÁSZF-ben felsorolt irányítószámú helyiségek kivételével - házhoz szállítani nem tudjuk, ezek a készítmények csak személyes átvétellel rendelhetőek és vásárolhatóak meg a Turul Gyógyszertárban (8646 Balatonfenyves, Bocskai tér 1.), vagy a Kis Turul fiók-gyógyszertárban (8648 Balatonkeresztúr, Iskola u.2.).

Oszteoporózis az életkor tükrében - interjú

HK8A görög „oszteoporószisz” kifejezés a csontok porózussá válását, vagyis a csontritkulást jelenti. Jellemzően a kor előrehaladtával a csontképződés folyamata lelassul és azok leépülése fokozatosan növekszik. A meglévő csontállomány mennyisége csökken és összetételük is folyamatosan romlik. Ezen élettani hatás pedig megnöveli a csonttörés lehetőségének kockázatát. A csontritkulás nem egy egyik napról a másikra bekövetkező betegség, hanem egy éveken – évtizedeken átívelő biológiai változás. De mindez hogyan is meg végbe? Erről kérdeztük Dr. Halász Katalin szakorvost, a SE Kútvölgyi Klinikai tömb reumatológus főorvosát.

 - Tisztelt Doktornő! Köszönjük, hogy ismételten rendelkezésünkre állt. Ezúttal nem mozgásszervi témakörben kérjük szakértő segítségét, hanem a csontritkulás okairól, folyamatáról szeretnénk informálódni. Tapasztalatai szerint mennyire gyakori az előfordulása a magyar lakosság körében, illetve valamely nem vonatkozásában gyakoribb a megjelenése?
- Hazánkban mintegy 800 ezer- 1 millió csontritkulásban szenvedő egyén él. A betegek fele nő. Ez önmagában egy nagy szám. Azonban az érintettek 15 %-a részesül csak gyógyszeres kezelésben. A megkezdett adequat gyógyszeres terápiát egy évvel később csak 30 %-uk folytatja. Ily módon a tartós gyógyszeres védelemben részesülők száma meglehetősen csekély.
A betegség jelentőségét a fokozott csont-törékenység jelenti. Évente Magyarországon 15 ezer csípő táji, 30-40 ezer csigolya 37 ezer csukló, 15 ezer válltáji törés történik . A csípő táji törést szenvedők 30 százaléka a törést követő egy éven belül meghal. Ez az átlaghoz képest jelentős többlethalálozást jelent. Tehát a csontritkulás népegészségügyi jelentősége óriási!

- Tudomásunk szerint az oszteoporózis okai között a tudomány megkülönböztet elsődleges és másodlagos csontritkulást. Mi a különbség közöttük? Milyen formában lehet jelen a genetikai örökletesség? Szintén kapcsolódik a kérdéskörhöz, hogy mely betegségek növelhetik a kialakulás kockázatát?
- Az elsődleges forma kiváltó okát nem ismerjük. Itt van különös jelentősége az örökletes tényezőknek. Ezek a betegség kialakulásának fokozott kockázatát jelentik, azonban sok más tényező - elsősorban életmódbeli - egyidejű hatása is szükséges a betegség klinikai megjelenéséhez. A másodlagos formánál ismerünk egy elsődleges kórállapotot, melynek következménye a csontritkulás. Ezekben az esetekben a primer kórállapot kezelése, elengedhetetlen a másodlagos csontritkulás gyógyításában. A teljes igénye nélkül néhány példa: pajzsmirigy túl-működés, krónikus gyulladásos bélbetegség, autoimmun reumás sokízületi gyulladás , mellék-pajzsmirigy túlműködés stb.
Szép példája a másodlagos oszteoporózis gyógyításának a glutén szenzitív enteropátia. Ez azt jelenti, hogy ha ismert a bélbetegség, és a diétát szigorúan betartja a páciens, a csontrikulása is gyógyul.

- Alapvetően az időskorhoz köthető, de milyen esetekben fordulhat elő fiatalkorban? Illetve milyen befolyással bír a tartósan egészségtelen életmód?
- A betegség lényege a csontszövet mennyiségének megkevesbedése, és fokozott törékenysége. Alapvetően a menopausa utáni időszakban válik láthatóvá a csontritkulás. Tehát spontán vagy mesterséges menopausában (petefészkek korai eltávolítása más okból) korai oszteoporózishoz vezethet. A másodlagos formák bármely életkorban jelentkezhetnek. Néha az oszteporózis észlelése kapcsán indított nyomozómunka vezet a helyes diagnózishoz.
A helytelen életmód - dohányzás, alkoholizmus, mozgásszegénység, coca-cola mértéktelen fogyasztása, tejtermék-szegény táplálkozás - életkortól független, de fiatalabbakra jellemző kockázati tényező.

- Miből következtethet a páciens a csontritkulásra, melyek a legjellemzőbb tünetek?
- Kezdetben meglehetősen tünetszegény a betegség. Sokszor az első kis erőbehatásra bekövetkező törés hívja fel a figyelmet a bajra. Néma járványnak is szokták nevezni. Fokozott fáradékonyság, testtartás romlása lehet figyelmeztető jel. Léteznek az interneten akár laikusok számára is hozzáférhető kockázatfelmérő kérdőívek. Ha az értékelés pozitív, érdemes orvoshoz fordulni, elsősorban a háziorvoshoz, aki a megfelelő beutalókkal el tudja látni a pácienst.

- A tünetekkel a betegek szakorvoshoz fordulnak. Hogyan zajlik a diagnózis felállítása, milyen orvosi vizsgálatokkal határozzák meg a csontritkulást és annak mértékét?
- A kockázatfelmérő kérdőív kitöltése után általában egy műszeres vizsgálat következik, ahol a test bizonyos csontjainak – általában a combnyakak, ágyéki csigolyák és a csuklón az orsócsont - ásványianyag tartalmát tudják mérni. Ezek a csontok törnek a leggyakrabban oszteoporozis következtében. A mérés eredményét a maximális csonttömegtű fiatalkori átlaghoz, ill. a korban és nemben passzított átlagnépességhez viszonyítják. Ezek a számok – a T ill Z score- a csont ásványi anyagtartalom csökkenésének mértékére engednek következtetni, amely szükséges, de nem elégséges feltétele a diagnózis kimondásának. Ezen számok és a kórtörténeti adatokból (kérdőív) nyerhető információk alapján kiszámítható a törési rizikó 10 éves tartamban. Ez az érték a FRAX. Ez a klinikai gyakorlatban elterjedt, s jóval jobban használható. Röntgen és labor vizsgálatok, s természetesen az orvos fizikális vizsgálata, értékelése is szükséges a megalapozott kórisme felállításához, kezelési terv kialakításához.

- Milyen terápiás eljárások állnak rendelkezésre a kezelésére - gyógyítására? Továbbá a folyamat csupán csak lassítható, megállítható, vagy akár vissza is fordítható?
- A tudomány mai állása szerint a primer oszteoporozis maradéktalanul nem gyógyítható meg, de kitűnően kezelhető, s egyensúlyban tartható. A páciens tünet és panaszmentes lehet akár évtizedekig, s az életminősége sem romlik. A csontritkulás egy csont anyagcsere betegség. Tehát hasonlóan kell elképzelni, mint a diabetest, amely szintén nem gyógyítható meg, de igen jól kezelhető.
Kitűnő gyógyszereink állnak rendelkezésre, melyek között a csont újdon-képződést segítő szerünk is van, melyhez emelt TB támogatással lehet hozzájutni.
Ezen kívül a megfelelő életmódbeli javaslatok betartása igen fontos az életminőség megőrzése szempontjából: a gyógytorna, a gyalogolás, a diéta…

- Hogyan írható le általános esetben a kórlefolyás?
- Kezelés nélkül a szaporodó törések másodlagos betegségekhez, életminőség romláshoz vezetnek, mely az élettartam jelentős rövidülését eredményezi. A megelőzés, ill. az időben megkezdett, s rendszeres ellenőrzés mellett tartósan folytatott gyógyszeres kezelés, megfelelő D vitaminpótlás, megfelelő kalciumbevitel - táplálék vagy tabletta formában – a rendszeresen karbantartott és végzett gyógytorna, a kísérőbetegségek hasonló karbantartásával együtt jelentős minőségi élettartam növekedést eredményezhet.

- Feltételezhető, hogy a megelőzésen jelentős hangsúly van. Milyen szerepe van az egészséges életmódnak, a kalciumban és D-vitaminban gazdag táplálkozásnak. Elegendőek a természetes tápanyagok az egyensúly fenntartásához, vagy mindenképpen javallott vitaminkészítményeket is alkalmazni?
- A megelőzés itt is, mint minden más esetben alapvető fontosságú. A helyes életmóddal akár meg is akadályozhatjuk, hogy a veleszületett hajlam klinikai formában megjelenő betegségként jelentkezzen. A napi 1000 mg kalcium bevitelét hangsúlyozzuk. Csak akkor kell külön tablettákat szedni, ha ez a mennyiség a táplálkozással nem kerül a szervezetbe. Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság átlagos kalcium bevitele a táplálékkal 600 mg. Ezért szinte rutinszerűen javasolják az orvosok a pótlást.. Citrát, só formájában egyszerűbb az alkalmazás, és jobban hasznosul.
A D vitamin ezen az égövön általában nem diétás kérdés. Nem tud az ember annyi tőkehalmájat megfenni, hogy táplálékkal pótolja a hiányt. A napsugárzás összetétele erőssége az éghajlatváltozással megváltozott. Ha napon tartózkodunk, fényvédő krémet használunk nagyon helyesen. Így az európai népesség – beleértve a mediterrán országok lakosait is - általában D vitamin-hiányban szenved. A vitamin azonban igen könnyen és olcsón pótolható. Napi 1000-2000 IU mindenkinek ajánlható.
Köszönjük Főorvos Asszony, hogy rendelkezésünkre állt. Jó egészséget!

Dr.Halász Katalin reumatológus honlapja

Rólunk mondták

Szirom patikak

facebook logo

Legújabb termékeink

Vényköteles gyógyszer foglalás

Reserv help banner1

Engedélyek

biztonsagos patika

NEBIH VET engedely

Gyógyszer-információ

OGYEI logo hiv

fiokpatika x

 

Turul Gyógyszertár 

E-mail

8646 Balatonfenyves Bocskai tér 1.

Telefonszám: 06-85-560012
Fax: 06-85-560-012

  

bankkartya

kkhcimke